Babaszafari

A baba biztonsága mindenek felett!

2019. szeptember 14. - Babaszafari Móni

Az alábbi bejegyzésben igyekeztem összeszedni azokat a biztonsági berendezéseket, termékeket, amelyek óvják a gyermeket az esetleges sérülésektől, ezzel segítve a szülők mindennapjait.

Amikor megszületik a szemünk fénye, sokáig gyönyörködünk benne, álmában megfigyeljük. Túl nyugodtan alszik, már-már gyanús, ekkor ellenőrizzük a légzését, és konstatáljuk, hogy minden OK. Ezt naponta az elégnél többször végigcsináljuk, hiszen felelősségteljes és aggódó szülők vagyunk! Ugye neked is ismerős?

snuza-hero-baby.jpg

A félelem, számunkra, szülők számára nem alaptalan, hiszen sajnos szomorú tény, hogy a bölcsőhalál, még ha kis százalékban is, de jelen van hazánkban, melynek pontos okát a mai napig nem ismeri az orvostudomány. Azonban bizonyítottan van néhány tényező, melyek növelhetik a légzésleállás kockázatát, ilyen például a koraszülöttség, hason vagy oldalt fekve altatás, túl puha matrac, szülői ágyban altatás, túlöltöztetés, vagy akár az egy légtérben való dohányzás.

Szerencsére vannak már professzionális termékek, amik elvégzik helyettünk az alvás közbeni felügyeletet, így mi szülők is nyugodtabban pihenhetünk.

Légzésfigyelő

A csecsemő álmában ért tragédiák leggyakoribb oka a fulladás, ennek megelőzésére fejlesztették ki a baba légzésfigyelő berendezést, amely légzéskimaradás vagy leállás esetén riaszt.

A légzésfigyelő használatával kapcsolatosan nagyon megoszlanak a vélemények. Engem személy szerint megnyugtatott a tudat, hogy van, és ettől pihentetőbbek voltak az éjszakáim.

Azt azért ki kell hangsúlyozni, hogy a légzésfigyelő nem életmentő, hanem jelző berendezés!

Kétféle elven működő fajtája ismert a magyar piacon:

Matrac alatt elhelyezhető szenzorpados

1512160148_sensor_padbaby_board_lr_1000px.jpgMűködését tekintve a szenzor olyan érzékenységűre van állítva, hogy a matracon keresztül érzékeli a baba mellkasának mozgását és/vagy légzésszámát. Általában ezek a készülékek 15 vagy 20 mp-es érzékelés kihagyás után jeleznek, de előfordul olyan termék, aminél ezt az időintervallumot is lehet állítani.

Azok a készülékek, amik kifejezetten a baba légzését figyelik, orvostechnikai eszköznek számítanak. Ezek nem csak a légzéskimaradást, hanem a lelassult vagy rendszertelen légzést is képesek felismerni, és akár egy beépített rezgő funkció segítségével stimulálhatják a babát a légzés helyreállítására.

A szenzorpados légzésfigyelőből érdemes olyat vásárolni, amihez 2 érzékelő pad tartozik, mert tapasztalatból mondom, hogy a nagyobb, izgő-mozgó babáknál van az a póz, például az ágy végében keresztbe, ahol el tud bújni a vigyázó „szemek” elől, és bizony ilyenkor a légzésfigyelő végzi a dolgát, és ok nélkül beriaszt.

Pelenkára csíptethető, hordozható

snuza_pico02.png

A gyártók elsősorban az egy ágyban alvó ikerbabákra gondoltak, amikor kifejlesztették a pelenkára csíptethető légzésfigyelőt. Hiszen ilyen esetben a matrac alá helyezhető szenzor elveszti funkcióját. Valamint hasznos termék, ha elutazunk, mivel kompakt méretének köszönhetően könnyedén hordozható. Ez a verzió, felcsíptetve a pelenkára, figyeli a baba hasi mozgását. Azonban mozgó babakocsiban vagy autósülésben nem ajánlatos a használata, mert a baba mozgásán kívül érzékelheti a külső tényezőket is, így fals lehet a működése.

 

Bébiőr 

A bébiőr egy igen hasznos produktum, ha például a gyerekszoba messzebb van a hálószobánktól, és nem feltétlenül halljuk meg, ha a baba felébred.

A babaőrzőknek rengeteg variációja létezik, így az áruk is igen változatos. Vásárlás előtt ajánlatos végig gondolni, hogy mire szeretnénk használni, és azt hogy milyen hatótávolságon belül! Ugyanis ezeknek a készülékeknek igen eltérő a hatósugaruk, és ha nem mérjük ezt fel jól, akkor előfordulhat, hogy hibásan vagy egyáltalán nem működik.

3010-digital-audio-baby-monitor-designed-in-italy_inuse-opt.jpg

Lássuk mik azok a funkciók, amikkel számolhatunk egy bébiőr esetében:

  • 3032.jpgbaba- és szülői egység
  • 1 vagy 2 irányú kommunikáció
  • hatótávolság: 50 m és 300 között
  • több csatornás: 16 és 32 között
  • készenléti mód
  • adapterrel és/vagy elemmel működtethető
  • DECT technológia: interferencia mentes adattovábbítás
  • Smart ECO üzemmód: automatikusan csökkenti az átviteli teljesítményt, ezzel növeli az akkumulátor élettartamát
  • LCD kijelző
  • szabályozható hangerő
  • projektor/vetítő funkció
  • szülői egység: övre csíptethető, rezgő funkció
  • szobahőmérő
  • WI-FI barát technológia
  • éjszakai infra üzemmód
  • állítható kamera látószög
  • digitális zoom
  • altatódal lejátszása
  • VOX funkció: hangvezérelt adásindítás (kéz nélküli mód)

A jó hír, hogy léteznek kombinált, 2 az 1-ben működésű légzésfigyelők, melyek bébiőrként is funkcionálnak, így ha mindkettőre szükség van, nem kell külön megvenni azokat.

Biztonság a babaszobán kívül

Öröm, boldogság amikor a csecsemő életében eljön az az időszak, hogy végre képes a helyváltoztató mozgásra. Ez kb. 3-4 hónapos korban érkezik el, amikor is a baba megtanul hasról hátra illetve hátról hasra fordulni.

Azt gondolnánk, hogy ez még nem akkora durranás, csak forgolódik ide-oda, mi baj történhet.

Nos, az én lányom, amikor ezt megtanulta, rájött, hogy gurulva igen nagy távolságokat, igen gyorsan meg lehet tenni, nem is gondolná az ember, milyen fürge tud lenni egy ilyen apróság, ha valamit el akar érni. :)

Szóval, érdemes már az átfordulás pillanatában megtenni az óvintézkedéseket a baba biztonsága érdekében, ha addig ezt nem tettük meg.

Lássuk, mik is azok a további eszközök, amelyek a csecsemő biztonságát szolgálják, és megkönnyítik a szülők életét.

Babakarám

Nagyon praktikus megoldás akár beltéri vagy kültéri használatra. Segítségével biztosítjuk a babának a megfelelő mozgásigényét, de meggátoljuk abban, hogy veszélyes helyekre eljusson. Mivel mobil és több elemet összekapcsolhatunk, így a kifejezetten veszélyes bútorokat, eszközöket is körbekeríthetjük vele, például a kandallót, cserépkályhát.

Biztonsági ajtórács

A biztonsági ajtórács jószolgálatot tesz olyan esetekben, amikor például a szobaajtót vagy a lépcsőlejárót szeretnénk átjárhatatlanná tenni a gyermek számára. Valamint szuper megoldás, ha a kutyát szeretnénk másik helyiségben tartani.

Többféle tulajdonsággal bírhat:

  • Működési elvét tekintve találunk a piacon rácsos, rolós vagy flexibilis összecsukható változatot. Az összecsukható, illetve rolós megoldás elsősorban olyan esetekben hasznos, amikor nem szeretnénk folyamatosan használni, vagy utazáshoz ideális, mert összecsukva kis helyet foglal. Ezek rendszerint valamilyen hálós anyagból készülnek.
  • Hasznos funkció, ha az ajtórács automatikusan visszazár, vagyis úgy működik, mint egy csapóajtó, így nem kell a becsukással bíbelődnünk, és nem tudjuk nyitva felejteni sem.
  • Egyes gyártók az éjszaka bóklászó gyermekekre és szülőkre is gondoltak, amikor piacra dobták, az éjszaka világító, fluoreszkáló bevonattal ellátott ajtórácsot, amely egyfajta éjjeli fényként is szolgál.
  • A legpraktikusabb az egykezes nyitási mechanizmussal ellátott rács, de ha a gyermek már túl ügyes, és eléri a zárat, akkor jön képbe a 2 zárral ellátott verzió, melyeket egyszerre kell működtetni a sikeres nyitáshoz.
  • Az ajtórácsok nagy része beszerelés szempontjából variálhatóak, vagyis jobbról vagy balról nyithatóként is felszerelhető, és ezt még megspékelhetjük azzal is, ha olyat választunk, amely kifelé és befelé is, vagyis mindkét irányba nyílik.
  • Ha már a beszerelésnél tartunk, érdemes olyat választani, amihez nem kell fúrni a falat vagy az ajtófélfát, vagyis szimplán megfeszítéssel, minimum 4 ponton rögzíthető. Akadnak olyan gyártók, akik az ajtórácsot egy visszajelző panellel is ellátták, amely mutatja, hogy a rács megfelelően lett-e installálva.

ajtoracs.jpg

Az alábbi termékek apró dolgoknak tűnnek, mégis hatalmas segítség a szülőknek, hogy megvédjék a gyermeket az esetleges sérülésektől.

nuvita_bababiztonsag.jpgHa tetszett a cikkünk, oszd meg mással is, és kövess minket, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr3915064002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása