Babaszafari

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának - 4. rész

A szülés utáni csodás aranyórák

2019. augusztus 26. - Babaszafari Móni

A baba születése meghitt és fontos pillanat a család életében. Érdemes átgondolni, előre megtervezni és tudatosan rákészülni, mert már az első pár óra is meghatározó mind az édesanya, édesapa és a gyermek életében egyaránt.

Olvassátok szeretettel Csetneki Julianna szülésznő-szakértő ajánlását a témában.

baby-2387637_1920.jpg

Először pillantod meg, ha párod is ott van veled, akkor pillantjátok meg gyönyörű piciteket, amikor a szülésznő még a köldökzsinórral összeköttetésbe hasadra helyezi. 

Beszéljétek meg a szülésznővel még a szülés előtt, ha lehet, hogy amíg pulzál/lüktet újszülöttetek köldökzsinórja, addig azt ne fogják le és ne vágják el! Az a vérmennyiség, ami ilyenkor még a babába jut, igen jelentős, és nagy szüksége van rá!

A köldökzsinórt elvághatja az édesapa is a köldökcsat felett kb. 0,5-1 cm-re. Ez nem fáj a babának, nincs ok aggodalomra.

A köldök elvágása után a csecsemő az édesanya hasán elkezd mászni, milliméterről milliméterre halad a számára „éltető forrás”, a mell felé. Az újszülöttek buksija a testükhöz képest meglehetősen nagy és nehéz, ezért a mászás közben a fejecskéjével jobbra-balra bólogatva halad felfelé, keresi a bimbót. 

Kérjétek meg a szülésznőt, hogy baba tenyeréről ne törölje le a magzatvizet. A magzatvíznek ugyanolyan az illata, mint a bimbó és bimbóudvar határán lévő Montgomery mirigyek váladékának. A csecsemő „illatmintát” vesz a tenyeréről és ez segíti, hogy az édesanya melle felé másszon. A legtöbb pici ahogy a bimbóhoz ér, szájacskájával azonnal rátapad és ösztönösen szívni kezdi. 

Ne aggódjatok akkor sem, ha a pici nem kész még a szopásra. Betakargatja a szülésznő a babát és anyát egy takaróval, és így testkontaktusban puszilgathatjátok őt, no meg persze a pároddal egymást is, hiszen anya és apa lett belőletek. 

A csodás aranyóra, aranyóráktimi.png

Az első 1-2 óra az az időpont, amit nagyon előnyös, ha bőrkontaktusban a szoptatást próbálgatva töltötök babátokkal. Az újszülöttek általában szívesen szopnak, de ha nem, akkor sincs elveszve semmi, majd később próbálkoznak. A szoptatás tanult tevékenység anyukának és babának egyaránt.

A nyugalmat és biztonságot adó szoptatásról célszerű elolvasni a legfontosabb tudnivalókat anyukának és apukának egyaránt. Ez a fő célja ennek a cikksorozatnak is. 

A szülészeteken ingyenesen, adatszolgáltatás nélkül, átvehetitek a „Te is szoptass! Életre szóló ajándékod a szoptatás” című kiadványt. A szakkönyvből nem csak az édesanyák tudnak tájékozódni, hanem ebből tanulnak a szülésznők az egészségtudományi karokon, de a gyermekápolók is.

A kiadványban a szoptatásról minden alapvető tudnivaló és praktika benne van. Ebben a kiadványban elolvashatod az anyatej termelődését, megismerheted a szoptatási testhelyzeteket, a baba mellre helyezését és tapadását nem csak leírva, de ábrákkal, képekkel szemléltetve is. Abban az esetben, ha nem kaptad meg a szülészeten, akár családtagod, barátod is becsengethet a Pro-Mama Kft-hez (1142 Bp. Dorozsmai u. 52. nyitva: H-P 9:30-17:00). 

A kiadványból pár oldalt megtekinthetsz az alábbi képre kattintva:

te_is_szoptass_borito.jpg

Ajánlás:

kokon-ro_2-600x450.jpgAz Albero Mio babafészket az újszülöttek számára tervezték, hogy otthonos és biztonságos helyet nyújtson az alváshoz a baba első pár hónapjában. 

A babafészek pamutból és steppelt bársonyból készült. Ez a lágy és bolyhos anyag puha tapintású és könnyen kezelhető. 

Bármilyen sík felületre, kiságyba vagy akár mózesbe is helyezhető, így lehetővé tesszük a pici számára a biztonságos és kényelmes alvást. 

A babafészek alja puha poliuretán habszivacsból készült, valamint a fogantyú segítségével könnyedén mozgathatjuk. Kislányos, kisfiús és unisex színben is elérhető.

Szerző: Csetneki Julianna - szülésznő, szakértő

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is! Kövess minket, mert hamarosan jelentkezünk cikksorozatunk következő részével! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr1015024672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása