Miért fontos a korai fejlesztés csecsemő-gyermekkorban?

2019. szeptember 20. - Babaszafari Móni

Minden gyermek más ütemben fejlődik, szokták mondani. Ami természetesen igaz is, ennek ellenére minden életkornak megvannak azok a viselkedési sajátosságai, amelyek ha elmaradnak vagy késnek, érdemes szakemberhez fordulni, hogy feltárják ennek az okát, vagy éppen megnyugtassák a szülőt, hogy nincs gond.

green-2558204_1920.jpg

Tovább

A baba biztonsága mindenek felett!

Az alábbi bejegyzésben igyekeztem összeszedni azokat a biztonsági berendezéseket, termékeket, amelyek óvják a gyermeket az esetleges sérülésektől, ezzel segítve a szülők mindennapjait.

Amikor megszületik a szemünk fénye, sokáig gyönyörködünk benne, álmában megfigyeljük. Túl nyugodtan alszik, már-már gyanús, ekkor ellenőrizzük a légzését, és konstatáljuk, hogy minden OK. Ezt naponta az elégnél többször végigcsináljuk, hiszen felelősségteljes és aggódó szülők vagyunk! Ugye neked is ismerős?

snuza-hero-baby.jpg

Tovább

Hogyan könnyítsük meg az elszakadást, ha most kezdjük a bölcsit, ovit?

Beköszöntött a szeptember, vele együtt a tanévkezdés is, ami nem csak az újdonsült kisiskolások szüleinek jelent kihívást, hanem a bölcsődés és óvodás korú gyermekek családjának is. Talán nekik még jobban, hiszen ez az első igazi elszakadás, melyet minden gyermek másképpen él meg.

Gyakorló anyukaként én is megtapasztaltam az érzést, amikor lányom kétségbeesve és értetlenül állt a dolog előtt, hogy én ott merem hagyni idegenek között, és ez mostantól minden nap így lesz. Neki sajnos 3 hónap kellett, hogy ezt feldolgozza, életem legszörnyűbb időszaka volt, és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül.

A Bóbita Magánóvoda és Bölcsőde intézményvezető-helyettesével, Takács Antónia mesterpedagógussal beszélgettünk a témában, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre.

nursery-2114173_1920.jpg

Tovább

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának

5. rész - Hogyan stimuláld a tejtermelődést

A cikksorozat 4. részében arról olvashattuk, hogy hogyan készüljünk fel a szülés pillanataira, és az aranyórára. 

Azonban az egyik leglényegesebb dolog, a baba megszületése után, a szoptatás illetve az anyatejes táplálás lehetősége. A cikksorozatunk ezen részében Csetneki Julianna, szülésznő-szakértő újabb hasznos tanácsokkal lát el minket a témában, olvassátok szeretettel.

szoptatas_image.jpg

Tovább

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának

4. rész - A szülés utáni csodás aranyórák

A baba születése meghitt és fontos pillanat a család életében. Érdemes átgondolni, előre megtervezni és tudatosan rákészülni, mert már az első pár óra is meghatározó mind az édesanya, édesapa és a gyermek életében egyaránt.

Olvassátok szeretettel Csetneki Julianna szülésznő-szakértő ajánlását a témában.

baby-2387637_1920.jpg

Tovább

A nagy dilemma, milyen sport babakocsit válasszunk?

Minden baba életében eljön az az idő, amikor felül, és szeretné más szemszögből látni a világot, ekkor mit csinál a szülő? Először is nagyon boldog, másodszor pedig beszerez egy sport babakocsit.

Igen ám, de itt jön a bökkenő, hogy vajon milyet is vegyünk. Nem mindegy, mire ruházunk be, hiszen jó esetben egy sport babakocsit a gyermek 2-3 éves koráig használunk, és valószínűleg mindennapos útitárs lesz, vagyis nélküle nem mentek egy tapodtad sem sehová. 

Nos, megpróbálom a lehetetlent, és összefoglalom a lehetőségeket, valamint hogy mire kell odafigyelni sport babakocsi vásárláskor.

breeze.jpg

Tovább

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának

3. rész - Melltartóbetétekről jó, ha tudod...

A szoptatásról szóló cikksorozatunk 1. részében az anyatejes táplálás sikerességéhez osztott meg velünk néhány gondolatot Csetneki Julianna, szülésznő, a 2. részben pedig a mellbimbó védelemről esett szó.

Most, a 3. részben a téma, hogy mire kell figyelni a melltartóbetét választásnál és használatánál. Olvassátok szeretettel Csetneki Julianna ajánlását:

easytouse_1000x1000px.jpg

Tovább

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának

2. rész - Mit tehetsz várandósan a sikeres szoptatásért?

A szoptatásról szóló cikksorozatunk 1. részében Csetneki Julianna, szülésznő, szakértő adott iránymutatást az anyatejes táplálás sikerességéhez.

Ebben a bejegyzésben pedig kitérünk arra, hogy mik azok a dolgok, amiket jó, ha megteszel, hogy elkerüld a mellbimbó kisebesedését, ezáltal a szoptatás ne legyen fájdalmas élmény.

Olvasd el Csetneki Julianna ajánlását:

web3-mom-baby-newborn-breastfeeding-breastfed-nursing-bond-motherhood-shutterstock.jpg

Tovább

A szoptatásról minden édesanyának és édesapának

1. rész - Hogyan legyen a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga

Azt mondják a világ legtermészetesebb dolga a szoptatás, mégis nagyon sok újdonsült anyuka küzd problémákkal ezen a téren.

Amikor közeleg a szülés időpontja gyakran a kismama legfőbb aggodalma, hogy legyen elég teje, és sokáig tudjon szoptatni.

Amíg a középkorban a szoptatás és a gyermek táplálása az alacsonyabb osztályba tartozó nők feladata volt, akik dajkaként dolgoztak az arisztokrata családoknál, addig a mai világban az anyatejes táplálás minden nő kiváltsága és törekvése függetlenül attól, milyen társadalmi osztályba tartozik. A szoptatás nem pénz kérdése többé, hanem alanyi jogon jár minden kisbabának.

A szoptatásról szóló bejegyzés sorozatunkban Csetneki Julianna, szülésznő, szakértőt kérdeztük az anyatejes táplálásról, és annak pozitív hatásairól:

breastfeeding_pillowlifestyle.jpg

Tovább

Nyári receptötletek hozzátápláláshoz

Egy baba életében nagyjából 5-6 hónapos korában érkezik el az idő, hogy az anyatejen vagy a tápszeren kívül mást is megízleljen. A szerencsésebbeknél ez az időszak nyáron jön el, amikor a friss gyümölcsök és zöldségek közül válogathatunk, így biztosítva a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot a kis fejlődő szervezetnek.

Azonban oda kell figyelni, hogy milyen korban, mely ételeket vezethetjük be biztonsággal az étrendjébe.

Ehhez egy kis segítséget és néhány receptötletet találsz a bejegyzésben.

011454_6_multi-coloured_forks_spoons-ll1.jpg

Tovább