Babaszafari

Hogyan állítsuk össze a kelengyelistánkat? - 2. rész

Mire lesz szüksége az édesanyának otthon?

2020. szeptember 29. - Babaszafari Móni

nuvita_263.jpg

Az 1. részben összefoglaltam, hogy mit érdemes egy kismamának magával vinnie a kórházba. Ebben a részben pedig feltérképezzük, hogy milyen eszközök lehetnek szükségesek az otthon töltött "békés" időszak alatt.

Elsőkörben kitárgyaljuk, hogy mik azok a dolgok, amik számításba jöhetnek, hogy megkönnyítsék az édesanya mindennapjait. Azt azért kihangsúlyoznám, hogy természetesen a felsorolt eszközök opcionálisak, nem feltétlen van szükséged minden, a cikkben megemlített termékekre. Nyilván azt Te döntöd el, mi a fontos számodra, mi az ami nagyban megkönnyíti az életed. Azt gondolom, hogy ha időt és energiát tudsz megspórolni, akkor már megérte, hiszen ebben az időszakban az IDŐ és az ENERGIA minden cseppje aranyat ér!

Akkor vágjunk is bele!

Mi az amire elsősorban NEKED lehet szükséged ebben az örömteli, ám dolgos időszakban:

  • kényelmes alsónemű: itt nemcsak a jó minőségű szoptatós melltartóra gondolok - bár tény, hogy az egy sarkallatos pont, ha szeretnéd, hogy a melleidet a lehető legkevésbé viselje meg a szoptatás - azonban a kényelmes, magas derekú bugyi viselése szülés után több szempontból is ajánlott. Előny, ha egy kicsit tartja a pocakot, így a visszahúzódását is elősegítjük vele, illetve az esetleges szétnyílt hasizomnál is nagy segítség. 
  • hasleszorító öv: elsősorban akkor ajánlom, ha a pocak nagyon megereszkedett, vagy nagymértékben szétnyílt a hasizom, illetve ha derékfájós vagy. Ellenkező esetben azt gondolom, hogy az alakformáló bugyi is elegendő, hogy visszanyerd az alakod. Ezt nem célszerű siettetni, az első hónapokban inkább a baba legyen a fókuszban.

hasleszorito.jpg

  • melltartóbetét: ebből van többször használatos, mosható illetve egyszer használatos eldobható változat. Hogy melyiket választod, te döntöd el. Egy biztos, hogy szükséged lesz rá, de erről már írtam az 1. részben is.
  • hűthető-melegíthető mellpárna: erre a kis egyszerű, ám igen hasznos kellékre a szoptatás időszakában lehet szükségünk, amivel stimulálhatjuk a tejtermelődést, illetve tejmirigy-elzáródás vagy mellgyulladás esetén tesz jószolgálatot.

1256_gel_pads_1_copy.jpgTipp:

Nuvita thermo gél mellpárna lágy és rugalmas gyöngy töltetű párna, mely meleg és hideg állapotban is használható. A meleg mellpárna stimulálja a tejtermelést, hideg állapotban nyugtatja az érzékeny melleket. Kialakításának köszönhetően szoptatás közben is használhatjuk. A termék 2 db párnát tartalmaz puha, levehető védőhuzattal.

  • szoptatós párna: erről már szintén szó volt az 1. részben. Rengeteg funkciója lehet, a szoptatásnál leveszi a súlyt a karokról, ami mondjuk egy 3 hónapos babánál már nagy segítség. Gátseb és császár műtét után az alvást is megkönnyítheti, illetve létezik olyan fajtája, aminek a két vége összeilleszthető, így a picit is ráfektethetjük.
  • mellszívó: ez mindig vitatéma az édesanyák körében, hogy vajon melyik a jobb a kézi vagy az elektromos? Nagyon sok tényezőtől függ, hogy neked melyik az előnyösebb. Ami biztos, ha mellszívót vásárolsz, ne csak szívó, hanem stimuláló funkcióval is rendelkezzen, mert a mellszívás így lesz a leghatékonyabb. Legyen minél jobban szétszedhető, ez a higiénia szempontjából fontos, hiszen azt minden használat után alaposan meg kell tisztítani. És nem utolsó sorban, legyenek hozzá elérhetőek az egyes alkatrészek (pl. szívótölcsér, cumisüveg,  aksi, töltő, kábel, stb.), mert bizony, ha hosszú időn keresztül, sűrűn használod, akkor ezek az elemek elhasználódhatnak, és költséghatékonyabban megoldhatod, ha nem kell vadi újat vásárolni.
  • anyatejtároló tasak vagy pohár: mindig jó, ha van a hűtőben vagy a fagyasztóban egy kis extra anyatej, így anyuci is elszabadulhat egy kicsit otthonról ;). Erre nagyon jó megoldás az egyszerhasználatos steril, zárható zacskó vagy a többszörhasználatos pohár. Ezek általában fagyasztóban is tárolhatóak, és az űrtartalom be van jelölve rajtuk, így megfelelő adagonként tudjuk tárolni a tejet, hogy egy csepp se vesszen kárba!

1252_main.jpgTipp:

Nuvita anyatejtároló tasak elősterilizált erős, BPA mentes műanyagból készült. A szélén kiöntő alakú, így a cumisüvegbe, pohárba is könnyedén áttölthetjük. Kialakítása révén állva marad, ha folyadékot töltünk bele. A tasakokat tárolhatjuk a hűtőben és fagyasztóban is. Kiszerelés: 25 db 180 ml-es tasak.

  • bimbóvédő krém: most azt gondolod, neked nem lesz rá szükséged (én is azt gondoltam), pedig DE, főleg, ha az első szüléseden vagy túl. Sajnos a mellbimbóink a szoptatásra nincsenek felkészülve. A folyamatos nedvesség kiszárítja, amitől előbb-utóbb kirepedezik, kisebesedik, és bizony fáj. Erre szokták javasolni, hogy anyatejet tegyünk rá, hagyjuk rászáradni, de ha ez már nem segít, akkor szerezzünk be bimbóvédő krémet. Ami fontos tényező, legyen 100% lanolin, mindenféle adalékanyag-mentes, így ha a bőrünk beszívta, a szoptatás előtt nem szükséges lemosni a mellet (ami szintén szárítaná a bőrt). Szuper találmány, nekem sokat segített.
  • szilikon bimbóvédő: olyan esetben lehet rá szükségünk, ha például a bimbóudvar túl kicsi, vagy a mellbimbó befelé fordul, és a baba nem tudja rendesen a szájába venni. Olyan is előfordulhat, hogy a babának lenőtt a nyelve vagy a felső ajakféke, és ezáltal nehézkes a szoptatás, a bimbóvédő ilyenkor is megoldás lehet.
  • pelenkázó táska: a bizonyos táska, ami mindent is elnyel :). Rengeteg típus, méret, szín, forma elérhető már a piacon. Praktikusság szempontjából azonban kiemelnék néhány dolgot, amit érdemes figyelembe venni a választáskor: 
    • viselés szempontjából olyat válassz, ami a leginkább kényelmes neked. A hátizsák előnye, hogy a hajolgatásnál, guggolásnál, a baba hordozásánál nincs útban. Ha többféleképpen hordható, az már csak hab a tortán.
    • a vállpántja legyen vastag, puha anyagból, hiszen van hogy órákon át rajtad van
    • fel lehessen rögzíteni a babakocsi tolókarjára
    • anyaga legyen strapabíró
    • legyen mosógépben mosható
    • előny, ha a külső része vízálló, és a bélése is
    • nem árt, ha van hőtartó és cumisüvegtartó zsebe is
    • legyen hozzá vízálló, összehajtható pelenkázó lap
    • minél több különálló rekesz és zseb van rajta, annál jobban tudod rendszerezni a dolgokat benne, és annál hamarabb megtalálod benne, amit keresel

Tipp:

A Jané Away pelenkázó táska használható válltáskaként vagy akár hátizsákként is. Nagyméretű cipzáras részében sokminden elfér. Külső oldalain cumisüvegtartó zseb és egy nagy méretű zárható zseb található, valamint rendelkezik egy hőtartó belső zsebbel is, amiben akár a gyermek ebédjét is tárolhatjuk. Sűrűn szőtt anyaga ellenáll a dörzsölődésnek és a napfénynek. A babakocsi tolókarjára rögzíthető két pánt segítségével. A táska tartalmaz egy vízálló pelenkázó lapot és pelenkatartó kistáskát is.

pelenkazo_taska.jpg

  • kézmelegítő babakocsira: a téli hónapokban is szüksége van a babának a friss levegőre, ezért nincs mese, sapka, sál és irány sétálni. Igen ám, de nekem személyszerint télen a kezem mindig iszonyatosan fázik még kesztyűben is, ezért általában zsebre dugom. Mivel még sajna az akarattal irányítható babakocsit nem találták fel (szerintem már nem kell sokat várni), ezért a zsebre tett kéz nem opció. Így hát marad a babakocsi tolókarjára helyezhető kézmelegítő, ami valljuk be, szuper találmány, én legalábbis imádtam!
  • babanapló: a mai digitális világban nyilván egyre jobban értelmét vesztik a papíralapú naplók és fotóalbumok, de ebben az esetben igen is helye van a polcon a babanaplónak. Sokféle változata létezik, én olyat használtam, amiben a baba 1. évével kapcsolatos infókat, emlékeket lehet őrizni, leírni. Ebbe ragasztottam bele a kórházi karkötőjét, az első hajtincsét, az ultrahang fotóit. Minden hónapban leírtam, miben fejlődött, milyen új dolgokat csinált, mi volt az első szava, mikor bújt ki az első fogacskája, és így tovább. Jó, ha ezek egy helyen vannak, és hidd el, tök jó, hogy leírod őket, ugyanis pár év múlva már tutira nem fogsz rá emlékezni, főleg 3 gyerek után. Ilyenkor szívetmelengető érzés elővenni és átlapozni :)

Ezek voltak azok a "kellékek", amelyekre egy édesanyának szüksége lehet a baba születése után. A következő, 3. részben górcső alá vesszük, mire van szüksége a babának, de figyelmeztetlek az a lista jó hosszú lesz ;)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, és kövess, mert hamarosan újabb érdekes témával jelentkezem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://babaszafari.blog.hu/api/trackback/id/tr7916218016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása